За последователите на здравословния начин на живот, както и за хората, практикуващи различни хранителни режими, добавянето на конопено семе към някое от ястията или заместването на някое от храненията с него е наистина добра алтернатива. А възможностите са неограничени - можете да поръсите салатата си с него, успешно да го добавите в някое печиво или да гарнирате топка сладолед с малките семенца. Резултатът ще бъде здравословна, питателна и лесно усвоима храна.
Има нова съставка, използвана от готвачите в Америка, а именно канабиса. Тъй като медицинска марихуана е разшешена, все повече готвачи любители и профисионални готвачи включват канабис в своите кухни.
Интересувате се как се готви с канабис, за да си направите ястия сами? Е, добри новини: всъщност е много по-лесно, отколкото си мислите.
Най-лесният и прецизен начин да го направите е да използвате тинктура, но това не е толкова забавно и може да стане доста скъпо, ако готвите голямо количество.
Ядливите са един от най-популярните начини за използване на канабис за облекчаване на болка или усещане на психоактивни ефекти, а печените изделия, приготвени с марихуана, стават любими на тези, които обичат макарони, брауни, понички и всички други лакомства. Начинаещите готвачи с достъп до развлекателна или медицинска марихуана се нуждаят само от фурна, няколко съда, цвете канабис и малко изобретателност в кухнята.
1. Когато готвим първо избираме щам:
Всеки щам е, разбира се, уникален. Може би искате щам с високо съдържание на CBD, успокояваща Indica или „весела“ Sativa. Всички работят чудесно. Просто не забравяйте да използвате щам, който има богат терпенов профил, за да получите най-много ползи за здравето от маслото. Също така, препоръчваме да използвате щамове с по-ниски нива на THC, които бихте могли да използвате за вейпинг - около 10 - 15%.
Колко канабис използвате, зависи от това, колко изисква Вашата рецепта или дали искате да имате остатъци за друго готвене. Като цяло, една унция ще свърши работа, но това зависи от Вас. Просто не забравяйте да изсушите цветето, преди да го смесите с маслото.
Препоръки за щам:
Ето няколко щама (с по-ниско съдържание на THC или високо съдържание на CBD), които препоръчваме за направата на Вашето масло:
Killer Grape (Убийствено грозде): ≈ 14% THC
Girl Scout Cookies(Девически бисквитки CBD): ≈ 8% THC 14,5% CBD
2. Решете какъв вид масло искате да използвате като основа
Ако някога сте използвали тинктура и сте се опитали да я смесите напитка, вероятно сте забелязали, че тя не се смесва толкова добре. Защо? Тинктурата не е водоразтворима; тя е разтворима в масло. Така че най-добре ще използвате масло с високо съдържание на мазнини, като рапично или кокосово масло.Можете дори да използвате зехтин. Имайте предвид обаче, че рапицата има по-висока точка на кипене.
Важно е да помислите какво планирате да приготвите и кое най-добре ще допълни вкуса.
3. Смелете канабиса си
Можете да използвате само цветето, или ако желаете, можете да използвате други компоненти на растението. Така или иначе, преди да сготвите с Вашето масло от канабис, първо ще трябва да го прецедите.
Как мелим цветето? Можете да използвате качествена мелница за канабис, кухненски робот или кафемелачка.Ако използвате кухненски робот или кафемелачка, уверете се, че не го смилате прекалено много.
4: Смесете маслото и канабиса заедно съд за готвене
Тенджера ще Ви свърши работа.
Смесете маслото и канабиса в съда за готвене, докато канаиса изцяло се разтопи в масло. Съотношението между масло и канабис, което искате да използвате, ще зависи от рецептата, която използвате. Ако нямате рецепта,използвайте съотношение: 3 части масло към 1 част канабис. Можете обаче да достигнете до 16:1 (както при 16 унции масло до 1 унция канабис). 1 унция е приблизително 30 милилитра.
Ако планирате да готвите за гости и ще използвате маслото в няколко ястия, използвайте по-голямо съотношение, за да не нокаутирате гостите си. :)
Загрейте сместа, така че сместа да се разтвори. Използвайте ниски градуси,за да не загори. Можете да добавяте по малко вода периодично.
Колкото по-дълго готвите, толкова повече канабиса ще се влее в маслото.
5. Прецедете сместа си
Бъдете внимателни, когато прецеждате сместа. Трябва да я прецедите, докато е още гореща. Можете първо да използвате цедка от тел, за да премахнете най-големите парчета. Имайте предвид, че това може да отнеме много време. За да сте сигурни, че сте премахнали цялото цвете, можете да го прокарате през филтър за кафе или тензух. Правете това на малки партиди! С тензухът можете да прецедите по-голям обем наведнъж. Ако използвате тензух, не забравяйте да използвате няколко слоя.
6. Съхранението
След като сте прецедили маслото, ще трябва да го сложим в съд, например стъклен буркан. Като предпазна мярка първо загрейте буркана, като пуснете под гореща вода. В противен случай стъклото може лесно да се счупи и ще загубите маслото, за което сте работили толкова много.
Сега или съхранявате маслото в херметически затворения буркан някъде на хладно и тъмно, или използвайте веднага. Кислородът и светлината са врагове на маслото от канабис, тъй като те могат да намалят силата и свежестта на маслото. Ако го съхранявате правилно, Вашето масло може да издържи до 60 (може би 90) дни. Можете да го замразите или охладите, за да го запазите по-дълго.
Поздравления, приключихте с трудната част. Voila!